8 April 2009

Impozitul Forfetar - o idee buna sa vedem daca o aplica bine sau prost

Zilele trecute se vorbea despre introducerea impozitului forfetar.
.
In forma propusa acest impozit se va aplica firmelor astfel:
- Firmele vor plati fie 16% la profit daca acest 16% este mai mare decat 0.5% din CA anuala, dar nu mai putin de 6500 RON.
.
Pe scurt:
Cazul 1. 16% din profit este mai mult decat 0.5% din CA si 16% din profit este mai mare de 6500 RON - firma nu este afectata de impozitul forfetar.
Cazul 2. 16% din profit este mai mic decat 0.5% din CA - atunci firma va plati 0.5% din CA, dar nu mai putin de 6500 RON.
.
Impozitul forfetar este gandit sa reduca din quasi-evaziunea fiscala practicata de foarte multe firme. Sunt enorm de multe firme care nu au profit contabiliceste vorbind, dar functioneaza in continuare bine merci. Aceste firme nu platesc bani la stat pentru ca prin umflarea cheltuielilor evita profitul si atunci nu au la ce sa plateasca impozit. Este foarte OK sa plateasca 0.5% din CA ca impozit.
.
Tot impozitul forfetar se indreapta si impotriva celor care fac evaziune adevarata, adica fac incasari fara sa le contabilizeze. De bine de rau si acestia vor plati macar amaratii de 1500 de euro (6500 RON).
.
Impozitul forfetar este foarte OK in aceste situatii.
.
Impozitul forfetar NU ESTE OK in cazul firmelor minuscule si in cazul start-up-urilor - mai ales cele ale tinerilor.
.
Exista firme minuscule prin care unu sau doi oameni si-au creat niste job-uri din pasiunea lor sau pur si simplu isi castiga existenta din mici activitati economice. Un exemplu ar fi artizanii sau micii artisti care confectioneaza diferse lucruri pe care le vand. Dintr-o astfel de afacere nu se castiga mai mult de 10.000 de euro pe an. E doar un venit decent pentru cineva care prefera sa isi castige existenta dintr-o activitate care ii place si nu vrea sa se angajeze.
.
Daca unei astfel de firme i se cere sa plateasca 1500 de euro pe an la stat, cel mai probabil ca va da faliment.
.
Start-up-urile si mai ales cele incepute de tineri vor avea de suferit. Multe start-up-uri nu beneficiaza de finantari puternice, fiind facute din economiile antreprenorilor etc.
.
Daca acestor firme noi li se va cere sa plateasca 1500 de euro pe an ori vor da faliment, ori nu vor mai fi infiintate.
.
Este deosebit de important ca antreprenoriatul sa fie incurajat, mai ales antreprenoriatul mic in randul tinerilor, pentru ca aceasta este pepiniera oamenilor de afaceri puternici.
.
Cred ca la legea privind impozitul forfetar ar trebui facut un amendament prin care sa nu se aplice acest impozit firmelor care au o cifra de afaceri mai mica de 15.000 - 18.000 de euro pe an. Astfel Acest impozit va fi indreptat catre cei vizati si nu vor fi facute victime colaterale in randul celor mai vulnerabili.