8 June 2007

Pensiile private incep Asaltul media

De cateva saptamani internetul (cel putin .ro-ul incare navighez) si tv-ul (unde vad ca petrec deja prea mult timp) sunt invadate de publicitatea la fondurile facultative de pensii.

De fapt nu sunt atat de facultative deoarece toti angajatii sub 35 de ani sunt obligati sa vireze 2% din salariul brut catre un fond privat de pensii. Din fericire nu sunt 2% peste ce se plateste la fondul de pensii de stat. 2% din total salarii brute pentru cei sub 35 de ani este o suma mare si fiecare fond privat de pensii vrea o felie de cascaval, mai ales ca timp de 25 - 30 de ani doar vor colecta bani de la populatie si nu vor plati prea multe pensii. Varsta de pensionare pentru cei care acum au sub 35 de ani este de 60 pt femei si 65 pt barbati. Deci daca ai 25 de ani vei cotiza 40 de ani la pensiile private. Spre deosebire de fondul de pensii de stat care se bazeaza pe principiul azi colectam banii de la contribuabili si maine ii distribuim la pensionari, fondurile private de pensii merg pe principiul azi colectam banii si ii investim, iar peste 40 de ani dam o parte din bani inapoi.

Ceea ce ma surprinde este ca toate campaniile sunt enervant de sinistre. Toate campaniile iti spun ca daca nu cotizezi ai sa ai o batranetze infioratoare si ca daca nu vei cotiza, mai bine nu apuci pensia.

Sunt curios care este logica acestor campanii pentru ca de fapt oamenii nu trebuie convisi sa cotizeze (nu este o campanie de educare a pietei) pentru ca sunt obligati prin lege. Ei trebuie convinsi sa aleaga o anumita companie, doar ca toate companiile promit / spun acelasi lucru... vei avea o batranete linistita si fericita....

No comments: