24 January 2008

Analiza economica sau Ne-a mancat … ramane sa ne scarpinam

Dupa cum probabil ati constatat lucrurile in economia si societatea mioritica au inceput sa se precipite. Dezechilibrele economice au inceput sa apara spre finalul lui 2007 si se manifesta si in 2008, guvernul liberal ia masuri tipice pentru unul socialist, cursul de schimb variaza cu 25-30% in 6-7 luni, bursa cand pica, cand isi mai revine… e o brambureala totala…

Sa mai adaugam dragostea tipic mioritica dintre baciul Cotrocenean si baciul Victorian si multiplele forme de manifestare ale sentimentelor profunde dintre cei doi.

De fapt ar trebui sa stam linistiti. Avem exact ceea ce ne-am dorit. Iata cum vine treaba…

Am vrut economie de piata functionala (adica libera, fara interventii majore sau semnificative din partea statului)… Ei bine o avem. Cursul de schimb e in mare foarte liber si zburda cum vrea. Bursa e si ea deschisa si reprezinta oarecum o oglinda a economiei functionale de piata. Preturile la imobiliare nu sunt altceva decat expresia relatiei dintre cerere – oferta si finantare si optimism exagerat. Preturile la alimente la fel – cerere oferta.

Am vrut sa fim parte din UE si sa ne conectam la economiile „Occidentale”. Iata ca suntem si pentru ca diversi indivizi din SUA nu isi mai pot plati ratele la case (rate pe care le iubim cu sinceritate) noi suntem afectati de cotatiile leu-euro, ratele dobanzilor cresc etc. etc etc.

Tot la capitolul „Interconectare” intra si deficitul comercial sau cele 10 miliarde de euro pe care le importam mai mult decat le exportam. Pana la urma noi am vrut sa putem cumpara orice de oriunde si o facem. Cumparam din import nu doar ceea ce Romania nu are suficient – resurse energetice, ci chiar si fructe si legume si pasta de dinti si prezervative. Pana la urma nu poti condamna pe nimeni pentru asta. Noi am vrut-o. Noi cumparam produsele importate. Produsele importate concureaza cu cele autohtone si le bat. Nu este nici un bau bau care sa ne bage pe gat produse de import. Noi le bagam in „cosul de cumparaturi”. Asta este CONCURENTA in ECONOMIA GLOBALA.

Am vrut democratie si libera exprimare. Le avem. Exagerand putin, balacarelile dintre cei doi baci sunt o forma a liberei exprimari. Diversele manifestari de indigestie intelectuala ale altui baci, care merge cu steaua nu doar de Craciun, sunt tot forme ale libertatii de expresie. Masturbarile intelectuale de pe micul ecran la fel. Noi am vrut-o si o avem. Libera exprimare si economia de piata se manifesta.

Credeati ca „Mediul Turbulent” este doar in manualele de marketing si management ? NU. Este in patria noastra draga…

Noi am vrut sa calatorim liber in alte tari. Acum nomazii care se stabilizasera temporar in Romania au migrat din nou si ne duc faima de popor „descurcaret”. Cei care au plecat sa munceasca in alte tari au facut-o pentru ca noi am vrut libera circulatie, am vrut UE, am vrut sa plecam din Romania si acum firmele din Romania plang dupa oameni care sa munceasca. Din nou concurenta globala.

Am vrut buna-stare (in traducere libera: casa, masina, televizor color cu HD Ready, 2 celulare si haine de firma)? Acum nu mai avem unde sa parcam… Hainele in Romania (cel putin in Bucuresti) sunt mai scumpe decat in Austria, Franta etc. Hmmm oare de ce…

Am vrut informatizare, acces la informatie, civilizatie electronica etc… Le avem… avem cont pe hi5, pe meeboo, facebook, pe yahoo360, in Second (hand) Life, stam (stati, ca eu nu-l suport) pe messenger, bloguri (cate 2 – 3 ca asa e moda – ca la celulare) etc. Si nu mai ajungem sa tragem o bauta cu prietenii, ne doare spatele, ne ingrasam si ne julim ochii.

Plus ca … Nu avem timp … am vrut sa fim „Profesionisti” sa lucram in „multinationale” etc. Le avem… stam peste program ca sa indeplinim „Targetul” (ca „obiectivul” pute), mergem la petreceri constipate unde ne prefacem ca ne simtim bine, zambim politicos desi ne e greata de cel(cea) din fata noastra si asa mai departe.

Copiii au televizoare cu 1.000.000 de posturi (de care noi habar nu avem), au calculator, net, telefon mobil cu tot felul de functii, iPod sau pentru aia mai saraci un simplu mp3 player etc. Apoi ne minunam ca petrec mai putin timp cu parintii, ca nu se mai dau cu bicicleta sau cu sania… Oare de ce…

In viitor ce ne asteapta? Nimic nou. „Expect no mercy” cum spunea un joc de PC din vremea adolescentei. Viitorul va fi la fel de imprevizibil. Lucrurile vor deveni din ce in ce mai libere si mai putin controlabile.

Acum sa nu credem ca totul e in negru si niciodata soarele nu va mai rasari, indiferent de cat il platesti. Capitalismul este bun, Libertatea de exprimare este buna, Concurenta este buna, Globalizarea este acceptabila… dar trebuie sa le intelegem si sa le acceptam si „Partea Intunecata”.

Sotiile mereu se vor ingrasa, sotii daca nu se ingrasa inseamna ca sunt bolnavi, toti oamenii ragaie si trag vanturi… La orice exista „a dark side”…

Enjoy the Dark Side of Capitalism

2 comments:

Simona said...

:)):)) =)) te doare frecvent capu?

Nicolae Naumof said...

da ma doare, dar mai putin de cand am redus alcoolul si tutunul... Nicorete si abstinenta frate...