24 June 2009

Aventuri supra-realiste la TV

Vrand sau mai mult nevrand am intrat in contact cu stirile de la ora 5 de pe Pro TV si cu Povestirile de pe Acasa TV. Aceste doua programe TV - creatii de mare angajament intelectual - m-au lasat siderat.
.
Iata una din stirile de importanta capitala pentru babe si analfabeti (de la ora 5) - O tanara a murit tragic pentru ca facea baie in cada si si-a luat laptop-ul cu ea. A ramas fara baterie si s-a gandit sa bage cablul de alimentare. In mod inexplicabil si tragic a murit electrocutata.
.
O alta stire din seria de doctorate in prostie (tot la ora 5) - Un batran a murit (tragic cum s-ar putea altfel) in timp ce monta o butelie de aragaz pentru o vecina si s-a dus sa verifice daca nu cumva butelia are scapari de gaz... doar ca s-a dus sa verifice asta cu o lumanare aprinsa.
.
OK este o tragedie moartea oricui, doar ca eu nu stiu ce sa fac ... sa plang sau sa rad? Tot ceea ce pot face sa sfatuiesc intreg poporul roman sa mearga la orele de fizica din gimnaziu. Nu mai chiuliti la fizica pentru ca aveti toate sansele sa muriti electrocutati in cada bagand cablul de alimentare al laptop-ului in apa sau intr-o explozie daca verificati scaparile de gaz cu lumanarea.
.
Aseara am ajuns involuntar sa urmaresc un reportaj la Povestirile de pe Acasa TV. Era vorba despre Florin Salam (manlistul) care a reinceput sa cante dupa un eveniment tragic din viata sa (moartea sotiei).
.
Acum, la nivel uman imi pare rau pentru bietul om ca a trecut printr-o astfel de tragedie. Vestea ca Florin Salam a reinceput sa cante, prima cantare fiind la un botez tziganesc in Dolj, nu m-a socat. Socante au fost declaratiile unor participanti de seama la botez (intuiesc ca ar fi bunicii copilului) care au dat declaratii la Acasa TV despre rezultatele financiare ale botezului.
.
Nasu a dat 30.000 de euro. Unul din bunici a dat 30.000 de euro la lautari (buna meseria asta de manelist). In total s-au strans la botez 100.000 de euro.
.
Si aici apre siderarea mea:
1. De unde au astfel de sume de bani. Intuiesc ca nu sunt incadrati in campul muncii, ca nu au o educatie mai sus de liceu (daca e si ala) ?
.
2. Cu cata nonsalanta vehiculeaza astfel de sume care pentru un absolvent de facultate care lucreaza 10-12 ore pe zi inseamna veniturile sale salariale pe 2 ani (presupunem ca are cam 1300 de euro pe luna).
.
3. Oare fiscul roman, care ne freaca pe noi micii antreprenori cu impozitul forfetar si deductibilitatea carburantului, s-a sesizat? Acei bani trebuie sa vina de undeva. Acum eu nu sunt absurd sa se impoziteze darul la nunta sau la botez, dar imensa majoritate a a nuntilor si botezurilor nu aduna mai mult de 10.000 - 15.000 de euro... ceea ce e mult mai putin decat 100.000 de euro.
.
4. Cei 30.000 de euro dati la lautari au fost dati cu factura si chitanta? Au fost declarati la fisc (ca la televizor au fost declarati)? S-a aplicat TVA? TVA-ul aferent pentru 30.000 de euro (cu tot cu TVA) ar fi cam 4710 Euro... cam cat impozitul forfetar minim pentru 9 firmulitze.
.
Romania ... mereu surprinzatoare... si noroc ca avem grupul Media pro sa ne-o arate.