2 November 2009

De unde vin greselile si miturile false ?

Cu totii am auzit despre diversi eroi care si-au depasit conditia, care au ajuns multimilionari pornind din medii defavorizate etc.
.
Ei bine, daca privim cu atentie la contextul in care s-au dezvoltat si in care si-au crescut afacerile (sau nu numai) ajungem sa intelegem mai bine ascensiunea pe care au avut-o acest "eroi" si sa nu ni se mai para atat de spectaculoasa.
.
Puterea contextului este uriasa.
.
Psihologii au ajuns la concluzia ca o buna parte din comportamentul unui om este influentat de contextul in care acea persoana se afla.
.
Ma intreb de ce atat de multi decidenti fac numeroase greseli, tocmai pentru ca nu analizeaza (suficient) contextul in care se desfasoara unele activitati.
.
Concluziile trase dupa 15 minute de analiza a unor informatii mai mult sau mai putin relevante sunt de cele mai multe ori defectuoase. Totusi Contextul ii poate ierta pe aceia care iau decizii defectuoase, tocmai pentru ca un context puternic favorabil va influenta decisiv comportamentele.
.
Va suna cunoscut ? Concluzii trase dupa 15 minute de analiza a unor informatii mai mult sau mai putin relevante ? Nu cumva asa s-a facut management in foarte multe firme?
.
Va suna cunoscut: "nu ai dreptate ca am luat o decizie defectuoasa, pentru ca vanzarile au crescut!" ?
.
Si contextul a lovit... pentru ca s-a schimbat, iar acum acele decizii "bune" din trecut isi arata roadele.
.
Am invatat ca succesul intr-o afacere inseamna banii pe care aceasta ii castiga. Am invatat ca succes = profit.
.
Ceea ce nu am invatat este ca pe langa acel profit mai apare inca un element... Succes = Profit + Durabilitate.
.
Pentru multi dintre managerii (sau patronii) care si-au incordat muschii intr-un context extrem de favorabil - piata de absorbtie - formula succesului este simpla: Succes = proft. Pentru cei care au condus afaceri in perioade mai dificile - piata de presiune - ecuatia succesului este ceva mai ampla: succes = profit + durabilitate.