19 November 2009

Romania 2.0

La 20 de ani de la Revolutia din 1989 si in prag de alegeri prezidentiale Romania, cu siguranta, nu este ceea ce ne-am fi dorit sa fie la inceputul secolului XXI. Poate ca am avut parte de conducatori slabi, poate ca am avut o mostenire mai grea decat alte state din zona, poate ca noi nu am fost ceea ce ar fi trebuit sa fim... Toate sunt adevarate si explicabile din punctele de vedere ale mostenirii culturale, al istoriei si al circumstantelor politice.
.
Totusi la 20 de ani dupa caderea comunismului (cel putin in forma sa sovietica), o scanteie a aparut. Inca este doar o scanteie, dar din aceasta scanteie sunt sanse foarte mari sa apara flacara Romaniei 2.0.
.
Este vorba de o noua generatie de romani, o generatie care este fundamental diferita de generatiile precedente, o generatie care este construita pe o noua structura.
.
Este vorba de generatia care acum se incadreaza in segmentul 20-24 de ani, cei care nu au cunoscut comunismul decat din povesti si e bine sa nu il cunoasca mai mult de atat. Ei, generatia 2.0. a Romaniei au ajuns la adolescenta la inceputul anilor 2000 cand de bine de rau Romania a intrat pe un drum corect (UE, NATO, Globalizare, Tehnologie etc.). Pentru aceasta generatie tehnologia inalta este un fapt normal - au telefoane mobile de la 12 ani, Internetul este o parte inegranta a vietii lor (nu prea stiu ce e aia conexiune dial-up la costuri obscene), comunicarea on-line prin tot ce are de oferit web 2.0 este absolut naturala.
.
Membrii acestei generatii au fost feriti in buna masura de isteria agriculturii de subzistenta si nu si-au petrecut verile cu vaca la pascut, scotand cartofi sau dand la prasa. Erau prea mici pentru asta cand s-a intamplat a n'spea reforma agrara la inceputul anilor 1990.
.
Aceasta generatie a prins intrarea in UE in liceu sau in facultate, ceea ce le-a permis multora dintr membrii sai sa poata studia in Europa de Vest fie prin programe de tip Erasmus, fie facand masterate in UE. Studiile in UE nu mai sunt prohibitive pentru generatia Romania 2.0. pentru ca parintii acestora pot castiga relativ usor banii necesari pentru studiile copiilor, iar preturile pentru cetatenii UE sunt cam de 7-10 ori mai mici decat pentru cei non-UE.
.
Generatia Romania 2.0. este cea care a invatat devreme sa nu creada orice li se spune, stie sa verifice si sa gandeasca singura. Atentie dragi politicieni, ca voturile lor incep sa conteze statistic vorbind.
.
Multi dintre membrii generatiei Romania 2.0. au norocul sa isi inceapa viata profesionala pe viitoarea curba de crestere economica (care va incepe in cativa ani), iar cei care au dat cu capul de criza economica din 2009 stiu mult mai bine decat altii care sunt cauzele si ce ar fi putut fi facut si ce nu.
.
Aceasta generatie va avea comportamente de cumparare mult diferite fata de cele ale generatiilor precedente pentru ca intr-o buna masura au invatat valoarea banului, au simtit mult mai putin lipsurile din perioada comunista si din anii 90, au contact cu ceea ce inseamna economiile ceva mai asezate decat cea a Romaniei si pur si simplu gandesc mult mai pragmatic.
.
Un alt aspect al acestei geratii este ca nu sunt tocmai putini. Sunt mai putini decat generatia "decreteilor" - nascuti in anii 70, dar sunt cei care s-au nascut inaintea scaderii masive a natalitatii din anii 1990.
.
Sunt increzator ca Romania urmatorilor 30 de ani va fi construita de aceasta generatie - Romania 2.0. care incepe sa iasa la lumina.
.
Totul este ca pentru ei sa nu se mai creeze un context in care sa li se puna betze in roate. Unii lideri se vor ridica din aceasta generatie si va fi rau de tot pentru cei care vor incerca sa taie elanul Romaniei 2.0.
.
Si ca tot am adus aminte de alegerile prezidentiale de anul acesta: poate ca in 2009 vor decide pentru Romania tot persoanele cu varste inaintate si cu educatie precara, eventual momiti cu un ajutor social sau o marire de pensie. Totusi peste inca 5 ani, acestia vor fi mult mai putini, iar peste inca 5 probabil ca vor deveni nesemnificativi din punct de vedere statistic.
.
Iar generatia Romania 2.0. nu va accepta ca viitorul lor sa fie hotarat de trecut.