9 December 2009

Cum poti economisi ceva bani cand cumperi din farmacii

Acest post este despre cum poti economisi ceva bani cand cumperi medicamente sau alte produse de la farmacii. El nu se refera sub nici o forma la medicamentele care se elibereaza doar in baza prescriptiei medicale. Produsele la care ma voi referi sunt medicamentele care se acorda fara prescriptie (OTC), suplimentii alimentari si alte produse non-farmaceutice care se gasesc in farmacii (cosmetice si produse de igiena).
.
In cazul medicamentelor (ATENTIE! medicamente si nu suplimenti nutritivi) care se elibereaza fara reteta puteti face economii cand mergeti la farmacii. Aceste medicamente sunt generice - adica pot fi produse de orice companie pentru ca patentul asupra lor a expirat. Astfel aveti o oferta destul de mare de produse quasi-identice.
.
De cele mai multe ori medicamentele despre care auziti in reclame sunt mai scumpe in farmacii decat alte produse similare care, in mare, au aceeasi compozitie chimica si deci acelasi efect.
.
Daca va duceti la farmacist si ii cereti "Coldrex" sau "Nurofen" (ca tot e sezonul racelilor), acesta va va da ce ati cerut. Cel mai probabil veti da mai multi bani decat daca ati fi cerut alte produse similare.
.
Daca va duceti la farmacist si ii cereti "ceva pentru raceala" acesta va va recomanda acele marci care sunt "preferate" de farmacia sau lantul de farmacii. Nu va va oferi "ce este cel mai bun" si nici "ce este cel mai ieftin".
.
De multe ori veti vedea in farmacii postere sau materiale tiparite care promoveaza un anumit medicament... fiti siguri ca exista in acea farmacie produse similare si mai ieftine. De multe ori produsele care se afla chiar in spatele farmacistului (ma refer la farmaciile mai moderne) sunt cele care sunt "preferate" de acea farmacie.
.
Iata un truct: Daca sunteti raciti si vreti ceva care sa mai ia din febra si din senzatia tipica racelii, mergeti la farmacie si cereti paracetamol de 500 mg. Daca va recomanda de exemplu Coldrex, puteti sa ii cereti sa va ofere ceva mai ieftin... daca refuza, cereti paracetamol normal (250 mg) si luati 2 pastile in loc de una. Este cam acelasi lucru.
.
Similar daca cereti ceva pentru raceala si vi se recomanda sa zicem... Nurofen forte, puteti cere Ibuprofen de 400 de mg.
.
Mentionez ca Nurofen si Coldrex sunt doar exemple in acest articol. Nu am nimic personal cu aceste branduri.
.
Mare atentie si cand cumparati de la farmacie suplimenti nutritivi. Aceste produse nu sunt catalogate drept medicamente si prin aceasta, in mod oficial, ele nu vindeca. Ele sunt doar elemente care ajuta la ameliorarea unor simptome sau ajuta vindecarea printr-un alt tratament.
.
Nu va lasati pacaliti de sintagma "e din plante"... sa nu uitam ca si opiumul este tot din plante si cocaina la fel si pana la urma si matraguna e o planta.
.
Multe dintre aceste produse traiesc datorita promovarii intense. Inainte de a da banii pe asa ceva intrebati un medic sau chiar mai multi... doar sa nu gasiti la ei in cabinet afise sau calendare cu marca respectiva...
.
Cand decideti sa cumparati de la farmacie produse cosmetice si de igiena luati serios in calcul faptul ca exact aceleasi produse sunt disponibile si in hypermarketuri unde au preturi in general mai mici. Nu ma refer la game speciale de produse, ci la cele obisnuite.
.
Multa sanatate ! si luati aceste sfaturi ca pe niste sfaturi. Sa nu credeti ca sunt medic :)