29 August 2010

Birocratia din Rotterdam si Agentia imobiliara

Ei bine, Apartamentul pe care il avem l-am inchiriat printr-o agentie imobiliara - Wonen MVM - unde am dat peste un agent - Jordi pe numele sau ... povestea e mai lunga, dar pe scurt sa nu credeti ca olandezii nu au prostii si nestiutorii lor care iau sume considerabile pe post de onorariu... Agentii imobiliari din Rotterdam nu sunt cu mult mai breji decat cei din Bucuresti.
.
Proprietareasa apartamentului.... e o poveste mai lunga, dar pe scurt Jordi - de la agentie - ne-a spus ca de acum orice problema avem sa sunam proprietarul.... si asa am si facut, doar ca doamna proprietareasa ne-a spus foarte ofuscata ca ea lucreaza si ca nu vrea sa aiba de a face cu noi si ca daca avem ceva probleme sa vorbim cu agentia.... vi se pare cunoscut ???
.
Inregistrarea la primarie. Ca cetateni mandri ai UE putem locui in Olanda fara permis de sedere, dar trebuie sa ne inregistram la primarie sa ne ia in evidenta, ceea ce de altfel este foarte normal. Mergem noi la un fel de primarie de sector de unde o domnisoara care era la receptie ne spune politicos ca daca ne inregistram pentru prima oara in Olanda trebuie sa mergem la primaria mare - Primaria intregului oras Rotterdam.
.
Mergem noi la primarie de unde primim niste formulare de completat.... unul dintre ele trebuia completat de catre proprietar - de unde si plimbarea de la proprietar la agentie :).... revenim joi la primaria mare cu formularele completate si platim corect parcarea - 0.5 E pe 10 minute cu gandul ca mai mult de 40 de minute nu ne ia.... ei bine, joia primaria mare inchide la 13:30 si noi ajunseseram pe la 3 PM.... bun.... revenim vineri fara masina pe la ora 11:45. Luam bon de ordine pe la ora 12:00 dupa ce o domnisoara de la receptie ne-a ajutat sa ne dam seama ce fel de bon de ordine ne trebuie...
.
Asteptam.... si asteptam... si asteptam.... si tot asa pana pe la ora 2 si jumatate.... apoi glorios mergem la ghiseu unde aflam ca ne trebuie certificatele de nastere in traducere legalizata.... care sunt in Romania.... din fericire procedura poate incepe si fara aceste acte pe care trebuie sa le prezentam in max 3 luni.... la ghiseu stam cam 45 de minute.... in total am stat in primaria mare am 3 ore si jumatate sa depunem 3 formulare :).... va suna cunoscut? Ei bine conditiile de asteptare au fost rezonabile, mai putin temperatura de aprox 15 grade din primarie, dar se pare ca aici oamenii sunt obisnuiti cu frigul.
.
De la ghiseu ni se spune ca procedura dureza 3-4 saptamani.... suna cunoscut??? ... da... ce sa facem... totusi noi avem nevoie sa luam un permis de parcare de resedinta pentru care sa platim doar 110 E pe an in loc de 15 E pe zi asa cum ar fi tariful standard... Doamna de la ghiseu ne spune ca tot ce poate sa ne dea este o copie a formularelor pe care le depunem cu semnatura si stampila de primire....
.
Plecam noi pe la 3 jumatate de la primaria mare spre primaria de sector.... intram cu speranta ca vom rezolva cu parcarea... ei bine daca la primaria mare joia e zi scurta (pana la 13:30) si vinerea zi lunga pana la 20:00, la primaria de sector e invers: joia e pana la 20:00 si vinerea pana la 15:00.
.
Pe scurt am stat cam 3 ore si ceva la primaria mare ca sa rezolvam o chestie la primaria de sector, chestie pe care nu am rezolvat-o pentru ca asa e programul...
.
Daca vi se pare cunoscuta situatia, nu e nevoie sa calatoriti 3000 km ca sa o intalniti :)
.
Revenim cu detalii despre vreme si transportul in comun.... daca cuiva i se pare scump transportul in Bucuresti, il invit sa mearga cu tramvaiul prin Rotterdam.... e mult mai fain, dar pretul e cam de 10 ori mai mare :D.