31 August 2010

Mesterul olandez sau "Nea"-ul local

Am promis ca voi scrie despre transportul in comun din Rotterdam in urmatorul post, dar voi amana cel putin pentru moment. Acum voi impartasi prima experienta cu un mester / meserias olandez. Generic i se spune "handy man", dar in cazul nostru a fost mai mult un unhandyman.
.
Povestea incepe sapt trecuta vineri cand plita electrica pe care o avem pe post de aragaz s-a stricat. Luni am sunat proprietara apartamentului sa ii semnalam aceasta problema. Ne-a spus ca o sa sune la handy man si ca daca e stricata va cumpara alta.
.
Luni dupamiaza vine handy-man sa il numim generic "Nea" pentru ca nu stim cum il cheama si pentru ca se incadreaza perfect la tipicul romanesc de Nea sau chiar mai rau ... de Dorel :)
.
Vine Nea la noi constata ca plita nu merge si zice ca va veni a doua zi la 8 sa o schimbe. Nea nu vorbeste engleza, dar pricepe ideile esentiale, iar el se exprima in olandeza pe care nu o pricepem cat de putin... noroc cu limbajul nonverbal.
.
Azi - marti - vine Nea la 8 jumate (punctualitatea pare a nu fi punctul forte al olandezilor). Aduce plita cea noua si da sa o instaleze. Noi ne gandeam ca in maxim o ora termina. Ei bine... Nea incearca sa scoata plita veche.... nu prea ii iese... problema era cablul de alimentare. Ma intreaba in olandeza daca nu am un patent... eu ma prind din limbajul trupului si ii aduc patentul pe care il am de la tata din Romania.
.
Nu e bun... nu taie cablul de 1.5 cm grosime.
.
Nea zice ca revine cu un cablu nou.
.
Dupa o ora revine Nea cu un cablu nou si cu o scula de taiat. Taie cablul, se chinuie 20 de min sa puna stecherul (e un stecher mai smecher, dar tot un stecher e). Apoi se chinuie sa lege cablul la plita .... mai dureaza 20 de minute.
.
Da sa faca proba... din 4 ochiuri merg 2. Nea da sa desfaca cablurile din plita... ii aduc aminte sa scoata mai intai stecherul din priza si imi multumeste lovindu-se cu mana in cap in semn ca nu s-a gandit la asta ...
.
Apoi se mai uita o data pe schema de asamblare.... nu pricepe... mai leaga 2 fire si da sa faca din nou proba.... nu merg decat aceleasi 2 ochiuri.
.
Apoi suna la firma, horcaie cateva cuvinte in olandeza si zice ca o sa vina un electrician joi.
.
Bun... apoi da sa monteze plita in blatul de bucatarie.... surpriza... plita e mai mare. Pune Nea mana pe "soricel" - cutter electric pentru lemn si placaj - si ne face in bucatarie o mizerie de rumegus si praf de a fost nevoie sa spalam toate sertarele de sub plita si tot ce era in sertare plus tot ce era pe blatul de bucatarie. In bucatarie si in sufragerie (bucataria e deschisa) era plin de rumegus si praf.... daca nu aveam in plan sa dam cu aspiratorul azi am fi dat in mod exceptional, dar macar aveam in plan sa aspiram in sufragerie.
.
Desigur ca plita nu a intrat din prima si a tot taiat la blat... intre timp la una din incercari reuseste sa sparga o parte din placa ceramica de deasupra plitei... din fericire doar un colt... Apoi lasa plita asa acum a asezat-o.... ii spun ca exista niste suruburi in care trebuie sa o prinda... zice (tot horcaind in limba lui) ca o sa vina electricianul sa o monteze.... cert e ca acum plita sta sprijinita de partea ceramica, care dupa mintea mea nu e gandita sa sustina greutatea, dar ma rog...
.
Dam sa punem sertarele la loc... nu putem pentru ca Nea a tras cablul aiurea si acum sertarul de sus nu mai intra pana in capat din cauza cablului de alimentare...
.
Intr-un final pleaca Nea lasandu-ne o mizerie crunta si o plita ciobita la care nu merg decat 2 ochiuri din 4.
.
Daca cineva la fel de naiv ca si mine isi imagina ca mesterii vestici - olandezi - sunt mai breji decat "Nea" ai nostri.... ei bine nu. Cel putin pe Nea al nostru il pot asimila oricarui mester roman care vine, face mizerie, cere scule ca el nu are si apoi pleaca fara sa faca curatenie spunand ca nu stie cum sa rezolve treaba.
.
Deja parca nu mai imi e asa dor de casa :P