22 January 2010

Cum Ne Aparam de Flacara Violet si Atacurile Energetice

In ultimele zile avem de-a face cu o adevarata epidemie de OTV in mass media autohtona. Peste tot gasim materiale care mai de care mai senzationale. Ne dam in barci cu Flacari Violet, cu Atacuri Energetice, cu para-psihologi, bio-energeticieni si alti scamatori de balciuri din dosul unui targusor de provincie.
.
Fie ca ne place, fie ca nu... acesta este nivelul politicii si mass-mediei din Romania. Inca nu suntem la un nivel la care sa depasim aceasta cultura a bizarului si a misticului. Inca nu am invatat ca in lumea civilizata s-a inventat fizica, medicina, chimia, psihologia, neurologia si alte "logii" care dau explicatii rationale bazate pe fapte, cifre si experimente.
.
Atunci cand oamenii nu isi pot explica ceva pun acel "ceva" pe seama supranaturalului sau a divinitatii. Doar ca in decursul istoriei omenirii pentru imensa majoritate a "ceva-urilor" mistice s-au descoperit explicatii stiintifice.
.
Acest apetit pentru senzationalul frivol este o dovada a nivelului cultural general al romanilor. Faptul ca acest fenomen se extinde si la "clasele conducatoare" este o confirmare ca avem liderii pe care ii meritam.
.
Supradoza de OTV in reluare in direct, de infractiunile de la ora 5, de tzatze si buci expuse pe primele pagini ale ziarelor, de stiri despre oamenii de pe langa sport (aka Fotbal) si de blogari cu degete spurcate are acest efect. La un moment dat ajungi sa crezi ca acesta este normalul...
.
Cum ne putem apara de Flacara Violet si de Atacurile Energetice? Simplu. Spunand pas acestei labe intelectuale la cel mai inalt nivel. Inchidem TV-ul (sau dam pe discovery sau national geografic), nu mai cumparam ziare si cand auzim obsesiv in jurul nostru despre aceste subiecte de interes e bine sa repetam "Sunt mai inteligent de atat".