28 May 2010

Creativitate versus cunostinte, proceduri si algoritmi

De foarte multe ori am fost perceput ca un adversar al creativitatii. Nu am nimic impotriva creativitatii atat timp cat ea este folosita cand trebuie. Mai degraba cred ca este supralicitata creativitatea.
.
Creativitatea este ridicata mult mult prea sus si spun asta nu pentru ca nu ar fi importanta, ci pentru ca ea da rezultate maxime doar dupa ce au fost acumulate cunostintele, invatate procedurile si intelesi algoritmii.
.
Daca o persoana creativa, dar care nu are suficiente cunostinte sau nu cunoaste proceduri (cum se face ceva... orice), isi va folosi creativitatea pentru a crea ceva ce deja exista - proceduri. Este exact ca si cand un inventator s-ar mandri ca a descoperit apa calda.
.
Pe de alta parte daca o persoana creativa are si un bogat bagaj de cunostinte, cunoaste proceduri si intelege algoritmii de functionare, isi va folosi creativitatea va produce ceva cu adevarat deosebit.
.
Exista foarte multe exemple care sustin aceasta teorie: Sa luam un bun jucator de fotbal care este considerat a fi creativ: Messi, Ronaldo, Ronaldinio, Hagi, Zidane etc. Oricare dintre acestia a facut scoala de fotbal si a invatat cum se pune stop, cum se face un stop pe piept, cum se loveste mingea la o lovitura libera, care e tactica de joc etc. Creativitatea lor a dus la faze exceptionale pentru ca ei stiau deja cum e cu mingea de fotbal.
.
Un al exemplu poate fi un acrobat de circ. Creativitatea lui in crearea numarului de acrobatie este utila doar pentru ca stie sa execute fiecare componenta a acrobatiei.
.
Creativitatea unui pictor poate aparea doar daca acesta stie cum sa combine culorile, cum sa foloseasca pensulele si vopselurile etc.
.
Oricat de creativa ar fi o persoana, fara o buna pregatire (cunostinte, proceduri, algoritmi), nu va putea face performanta. Creativitatea in absenta cunostintelor duce la inutilitati sau chiar la lucruri care dauneaza.