29 April 2009

Maxima eleganta in marketing la gala premiilor UNITER

Luni m-am uitat la gala premiilor UNITER unde am asistat la un gest exceptional al domnului Ion Caramitru (Presedintele UNITER). Gestul sau a fost de o eleganta deosebita.
.
Domnul Caramitru a multumit sponsorilor pe care UNITER i-a pierdut in 2009 datorita dificultatilor financiare.
.
Domnul Caramitru a dat numele companiilor care nu mai sunt sponsori ai UNITER, dar carora le multumeste pentru sustinerea primita in ultimii ani de la aceste companii.
.
Se pare ca mai sunt si gentlemani...

23 April 2009

De 10 ani in Romania

In 2007, 2008 si 2009 (mai ales in 2008) am tot vazut comunicari de tipul "de 10 ani in Romania".
.
Foarte multe firme au intrat pe piata in urma cu 10 - 12 ani.
.
In urma cu 10-12 ani erau anii 1997 - 1999, ani grei ani dificili ai guvernarii CDR - PD - UDMR, ani de scadere economica, ani cu rata a inflatiei foarte mare (in 1997 am avut o rata a inflatiei de aproximativ 135%), ani cu disponibilizari masive din societatile de stat, cu restructurari, cu greve si chiar cu o noua revolta a minerilor.
.
Tot acei ani au fost marcati de o instabilitate politica - am avut 3 prim ministri (Victor Ciorbea, Radu Vasile si Mugur Isarescu).
.
Ei bine, acum la 10 - 12 ani dupa vedem ca desi au fost ani grei s-a intamplat ceva bun. Niste oameni destepti si-au dat seama ca merita sa investeasca in Romania, ca merita sa faca aici, in pofida contextului economic si social din finalul anilor 1990.
.
De ce firmele care au implinit 10 ani de activitate in Romania in ultimii ani nu au implinit 15 sau 17 ?.
.
Trebuie sa multumim tandemului de sinistra amintire Ion Iliescu - Nicolae Vacaroiu.

21 April 2009

Romania tara potentialului vesnic ratat

Am auzit de cel putin 1000 de ori ca Romania are potential in diverse domenii. Ba ca e turism, ba ca e agricultura, constructii de masini, IT, imobiliare, dezvoltari de infrastructura si cate si mai cate.
.
Dupa 27 de ani de trait in Romania si cunoscand si ceva istorie (mai ales din secolele XIX si XX) am ajuns la concluzia ca Romania are potential, dar absolut niciodata nu-l valorifica.
.
Singurele evenimente istorice din ultimii 27 de ani sunt revolutia din 1989 si intrarea in NATO (2004) si UE (2007). Partea proasta este ca la toate aceste evenimente din ultimii 27 de ani Romania a avut o contributie, initiativa fiind venita din exteriorul tarii.
.
As putea spune ca toti conducatorii acestei tari din ultimii 20 de ani vor intra in istorie ca "generatia care nu a facut nimic".
.
Nu exista in Romania nici o realizare notabila in ultimii 20 de ani... Degeaba avem potential de dezvoltare daca ne incapatzanam sa nu ne dezvoltam.
.
Cel mai evident exemplu sunt autostrazile inexistente. Daca ne gandim ca pentru filmul Matrix 2 in care este o scena de lupta pe o autostrada, acea autostrada a fost construita special pentru filmare, ne dam seama ca suntem mai jos decat genunchiul broastei.
.
De cai ferate ce sa mai vorbim... in curand va fi mai rapid sa mergi cu bicicleta decat cu trenul.
.
Tot ce inseamna infrastructura de transport in Romania este sub nivelul necesar cu mult, dar din nou astea sunt cele mai evidente.
.
O chestie pe care am remarcat-o prin satele patriei noastre este ca scolile sunt in paragina, iar cam in unul din doua sate este o biserica nou construita.
.
Asta spune multe...
.
Avem potential turistic, dar nu avem cum sa ajungem in orizonutri decente de timp la destinatia turistica.
.
Avem potential turistic, dar in foarte multe locuri cand te duci ca turist esti tratat ca dracu, nu avem expertiza de management in turism si nici nu o prea importam.
.
Avem potential agricol, dar cam jumatate din suprafata de teren arabil este fragmentata in randul a cam 40% din populatia tarii.
.
Avem produse ecologice, branza telemea bestiala, dar ne oripilam cand vine vorba de ambalarea ei in pungi de plastic vidate si nu intelegem ca poate exista o branza desfacuta care sa fie mostra.
.
Avem tineri talentati, dar dupa absolvirea scolii nu au unde sa se manifeste...
.
Avem potential industrial, dar nu avem cercetare in domeniu.
.
Avem potential de dezvoltare a sectorului imobiliar, dar statul nu construieste locuinte pentru tinerii casatoriti in conditiile in care avem un deficit de 830.000 de locuinte, iar pentru o familie tanara o casa (apartament) este un vis indepartat datorita preturilor la nivel european si a veniturilor la nivel balcanic.
.
Avem potential in imobiliare, dar se construiesc cartiere intregi fara drumuri de acces suficient de cuprinzatoare.
.
Cel mai tragic este ca pentru toate exista explicatii si scuze. Toate sunt rezonabile in felul lor, dar nu rezolva problema esentiala.
.
Desigur ca exista si strategii si planuri care mereu se impotmolesc in ceva. La fel exista si un decor frumos prin care suntem mintiti mereu ca vezi ce profesionisti sunt si ce brand au si ce cool e ...
.
Cand invatam la scoala despre teoria formelor fara fond ma gandeam ca e undeva in istorie. Ei bine nu este. Romania este o forma fara fond.
.
Tot la scoala am invatat despre mitul Mesterului MANOLE... fratilor gasiti o Ana ca de 20 de ani se tot construieste si ce se faci azi se strica peste noapte si mereru, dar mereu suntem la inceput.

Copiii telenovelelor si predictii sociale

Zilele trecute am fost in "the land that no one wants to go" cunoscut si sub numele de cartierul Berceni, un fel de loc dincolo de granita civilizatiei. Paradoxal acest cartier este tot in Bucuresti :).
.
Acolo am intalnit 2 fetitze de pana in 10 ani. Pe una o cheama Rosalinda si pe una Vanesa.
.
Oare mama lor s-a uitat la telenovele? Evident ca da si ca orice bun consumator de telenovele (ca doar si-a botezat copiii cu nume din telenovele) cred ca are un IQ cu o singura cifra. Daca mai adaugam ca locuieste in cartierul mirific Berceni pot presupune ca pe langa IQ-ul minim mai are urmatoarele caracteristici:
- Provine dintr-o familie care in urma cu o generatie sau doua lucrau pamantul printr-un colt de Romanie.
- Are un trecut proletar comunist.
- Are un nivel de educatie mediu intr-un caz fericit.
- Actualemente are o slujba marunta si nici nu vrea altceva.
- Are un venit redus.
- Are un stil de viata preponderent casnic.
- In casa se gasesc foarte multe Kitch-uri.
.
As mai continua, dar deja devine oripilant.
.
Cel mai grav este ca acesti copii cu nume din telenovele (si nu ma refer doar la cele doua fetite) vor fi Marcati pe viata. Ei vor fi o categorie sociala aparte. Cand vor spune cum ii cheama, interlocutorii vor sti deja din ce fel de familie fac parte, cam care este nivelul intelectual al parintilor, tipul de societate apropiata (familie, prieteni, prieteni de familie, vecini etc.) in care s-au dezvoltat etc.
.
Imi si imaginez un tata intelectual cu fiul la liceu care nu il mai intreaba pe copil despre noua sa prietena "si ce sunt parintii ei?". Va fi suficient sa intrebe "cum o cheama?". Si reciproca fiica si prieten e valabila.
.
" - Tati pot sa ma duc la film la mall cu un baiat?
- Cum il cheama pe baiatul cu care vrei sa iesi?
- Eduardo.
- Nu poti. Nu ai voie. "
.
Acesta este un posibil dialog... va mai dura cam 5 - 10 ani pana vom ajunge sa asistam sau chiar sa purtam astfel de dialoguri.
.
Peste inca una sau doua generatii numele telenovelistice se vor fi incetatenit. Oamenii dau numele copiilor de multe ori dupa numele parintilor (bunicilor), dupa numele unor persoane pe care le apreciaza etc. Astfel peste 50 de ani doar afland numele unei persoane (daca este nume din telenovele) vei putea identifica destul de exact contextul in care familia respectiva s-a dezvoltat in ultimii 70-80 de ani si s-ar putea dezvolta un adevarat arbore genealogic doar stiind numele unei persoane.

Progres tehnologic la lumanarile de Paste

De cel putin 10 ani in fiecare noapte de Inviere ma minunez de ingeniozitatea tampa a multora dintre cei care vin la biserici sa ia lumina.
.
Aceasta ingeniozitate tampa are ca motor credinta ca e bine sa ajungi acasa cu lumanarea aprinsa. Nu stiu daca Dumnezeu te apreciaza mai mult daca ajungi acasa cu o lumanare aprinsa, dar cert este ca aceasta credinta este cea care duce la diverse "inovatii" tehnologice care sa protejeze flacara lumanarii.
.
Si cel mai mare dusman al flacarii (in cazul in care nu ploua) este vantul. Deci multi oameni incearca sa creeze dispozitive dintre cele mai idioate de protejare a flacarii si daca se poate sa nu mai picure ceara topita pe haine.
.
Aceste dispozitive complexe constau in cutii de iaurt, de margarina gaurite in fund, PET-uri taiate pe jumatate si lumanarea introdusa pe gatul sticlei tinute invers sau alte recipiente comune in gospodarie adaptate pentru aceasta sarcina nobila de a tine lumanarea aprinsa cat mai mult timp.
.
Ceea ce face sa fie tampite aceste dovezi de ingeniozitate a unor intelecte subdezvoltate este ca toate aceste protectii sunt inflamabile. Nu de putine ori am vazut cutii de margarina arzand alaturi de lumanarea pe care trebuiau sa o protejeze sau cutii de iaurt sau pet-uri topindu-se pe mainile si hainele oamenilor.
.
Anul acesta a fost diferit, cel putin la Manastirea Casin unde am fost eu. Aproape ca nu am mai vazut astfel de dispozitive autodistrugatoare. In schimb foarte multi oameni aveau lumanari din comert (cel mai probabil de la hipermarketuri) create special pentru a rezista la vant si pentru a proteja mainile si hainele de ceara topita. Aceste lumanari speciale in cutii de plastic rezistent, care ard cu flacara mica si care au si capac de protectie metalic (nu-i tocmai destept sa pui mana pe el) au un alt inconvenient. Sunt dificil de aprins de la alte lumanari tocmai pentru ca sunt in acele cutii protectoare.
.
Oricum putem considera ca mainile si hainele oamenilor care merg la biserica in noaptea de Inviere sunt mai protejate, iar ambitia de a ajunge acasa cu lumanarea aprinsa este mai usor de atins datorita unui produs adus (cel mai probabil) din China si plasat pe piata din Romania de firme locale prin intermediul hipermarketurilor europene.
.
Noi nu am fost capabili sa inventam (sau macar sa copiem) aceste lumanari. Noi eram la stadiul de cutie de iaurt sau pet pus peste o lumanare aprinsa.

17 April 2009

Halucinatii

Ieri a fost o zi halucinanta. Nu s-a intamplat nimic spectaculos... doar ca m-au invadat foarte multe ganduri.
.
Ieri am vazut un om facand infarct pe scara rulanta de la metroul Unirea si din goana tramvaiului un al om cazut pe trotuar... Poate ca statistic vorbind se incadreaza in parametri normali, dar e genul de chestie care te pune pe ganduri.
.
Am fost la cumparaturi in Carefour orhidea. Am ajuns la ora 10 noaptea si pana pe la 12 am tot impins caruciorul care fata de alte perioade era mult mult mai gol. Desi parcarea era mai mult de jumatate goala erau cozi uriase la case...
.
In Carefour era un peisaj dezolant. Marfa aruncata pe jos, manipulatori de marfa care se straduiau sa tina rafturile pline, la raionul de carne in mai mult de jumatate din caserole era zeama de carne cu sange... carnati aruncati, folii sparte... sinistru.
.
La plecarea din Carefour in drum spre parcare o doamna isi cauta ceva prin portofel si i-au cazut 2 sau 3 monezi. Nu s-a oprit sa si le recupereze... E criza si totusi sunt unii care arunca cu banii la propriu.
.
Apropos... in ultimele luni am gasit mult mai putini bani pe strada decat anul trecut... O fi un semn ?
.
Inainte de a merge la cumparaturi m-am intalnit cu o fosta colega de facultate care m-a intrebat ce mai fac... i-am raspuns ca incerc sa ma gasesc sa imi dau seama ce si cum... raspunsul ei a fost: "Inca?".
.
Ziua s-a inceiat cu o sesiune de halbere sau cum imi place mie sa spun ca am baut o bere (la six pack) in care am discutat cu prietena mea despre religie. Toata discuta a pornit de la intrebarea de ce am decis sa fiu "Liber cugetator" (vorba lui Ion Iliescu).
.
De dimineata la stiri aud ca FMI prevede o recesiune puternica, indelungata si ca cea mai afectata regiune este Europa de Est... Oare sa le las lungi ?
.
Si peste toate astea am inbox-ul plin de mailuri cu "Paste Fericit". Dragii mei animalele pasc fericite sau nu. Multe dintre ele nici nu stiu de la cine sunt... de ce imi trimit urari de sorginta ierbivora?
.
Bucurati-va ca e soare afara...

8 April 2009

Impozitul Forfetar - o idee buna sa vedem daca o aplica bine sau prost

Zilele trecute se vorbea despre introducerea impozitului forfetar.
.
In forma propusa acest impozit se va aplica firmelor astfel:
- Firmele vor plati fie 16% la profit daca acest 16% este mai mare decat 0.5% din CA anuala, dar nu mai putin de 6500 RON.
.
Pe scurt:
Cazul 1. 16% din profit este mai mult decat 0.5% din CA si 16% din profit este mai mare de 6500 RON - firma nu este afectata de impozitul forfetar.
Cazul 2. 16% din profit este mai mic decat 0.5% din CA - atunci firma va plati 0.5% din CA, dar nu mai putin de 6500 RON.
.
Impozitul forfetar este gandit sa reduca din quasi-evaziunea fiscala practicata de foarte multe firme. Sunt enorm de multe firme care nu au profit contabiliceste vorbind, dar functioneaza in continuare bine merci. Aceste firme nu platesc bani la stat pentru ca prin umflarea cheltuielilor evita profitul si atunci nu au la ce sa plateasca impozit. Este foarte OK sa plateasca 0.5% din CA ca impozit.
.
Tot impozitul forfetar se indreapta si impotriva celor care fac evaziune adevarata, adica fac incasari fara sa le contabilizeze. De bine de rau si acestia vor plati macar amaratii de 1500 de euro (6500 RON).
.
Impozitul forfetar este foarte OK in aceste situatii.
.
Impozitul forfetar NU ESTE OK in cazul firmelor minuscule si in cazul start-up-urilor - mai ales cele ale tinerilor.
.
Exista firme minuscule prin care unu sau doi oameni si-au creat niste job-uri din pasiunea lor sau pur si simplu isi castiga existenta din mici activitati economice. Un exemplu ar fi artizanii sau micii artisti care confectioneaza diferse lucruri pe care le vand. Dintr-o astfel de afacere nu se castiga mai mult de 10.000 de euro pe an. E doar un venit decent pentru cineva care prefera sa isi castige existenta dintr-o activitate care ii place si nu vrea sa se angajeze.
.
Daca unei astfel de firme i se cere sa plateasca 1500 de euro pe an la stat, cel mai probabil ca va da faliment.
.
Start-up-urile si mai ales cele incepute de tineri vor avea de suferit. Multe start-up-uri nu beneficiaza de finantari puternice, fiind facute din economiile antreprenorilor etc.
.
Daca acestor firme noi li se va cere sa plateasca 1500 de euro pe an ori vor da faliment, ori nu vor mai fi infiintate.
.
Este deosebit de important ca antreprenoriatul sa fie incurajat, mai ales antreprenoriatul mic in randul tinerilor, pentru ca aceasta este pepiniera oamenilor de afaceri puternici.
.
Cred ca la legea privind impozitul forfetar ar trebui facut un amendament prin care sa nu se aplice acest impozit firmelor care au o cifra de afaceri mai mica de 15.000 - 18.000 de euro pe an. Astfel Acest impozit va fi indreptat catre cei vizati si nu vor fi facute victime colaterale in randul celor mai vulnerabili.

3 April 2009

Branding C.A.C.A.

Brandurile ar trebui sa fie C.A.C.A.
.
Consistente
Autentice
Coerente
Armonioase
.
Consistenta brandurilor - Un brand nu inseamna doar niste perdele de fum. In spatele unui brand stau studii temeinice, un produs sau serviciu performant in raport cu nevoile, un sistem de distributie care sa raspunda dorintelor publicului tinta etc. Mult prea multe asa spuse branduri sunt de fapt niste mazgaleli care nu au nimic in spate, nu au consistenta.
.
Brandurile lipsite de consistenta sunt Minciuni si isi genereaza cifra de afaceri din inselarea clientilor.
.
Autenticitatea brandurilor - Autenticitatea brandurilor are trei linii mari de manifestare. Prima linie este cea a diferentierii reale fata de alte branduri concurente sau din alte categorii de produs. Nimeni nu vrea sa cumpere ABIBAS sau NIHE.
.
Un brand care este cam cum e concurentul sau, dar putin sau mai mult altfel nu este autentic. Cum spunea Guy Kawasaki - "Don't do better sameness".
.
A doua linie a autenticitatii tine de veridicitatea componentelor brandului si a comunicarii acestuia. Lipsa adevarului in branding este fatala.
.
Ganditi-va cum ar fi un brand de vin construit in jurul castelului Bran ? Ar fi complet fals pentru ca in zona Castelului Bran nu se cultiva vitza de vie.
.
A treia linie a autenticitatii vine din originalitatea continutului brandului. De foarte multe ori continutul unui brand nu este original, nu este creat de compania care detine brandul, este un fel de "plagiat" legal. (stiu ca e un oximoron).
.
Aici va dau exemplul PICANT unde trainingurile pe care le sustinem sunt scrise de cei care le sustin. Desigur ca exista o documentare, exista citate si definitii preluate, dar nu sunt licente de training cumparate si apoi recitate de un bun recitator. Am apelat la colaboratori specialisti pe domeniu pentru sustinerea trainingurilor pe domeniul in cauza.
.
Coerenta brandurilor - Corerenta tine de evolutia brandurilor pe o perioada indelungata de timp. Coerenta inseamna livrarea promisiunii brandului in mod constant. Coerenta tine si de comunicarea brandului - acesta trebuie sa comunice coerent in raport cu comunicarile precedente. Coerenta inseamna si mentinerea aceleiasi promisiuni si livrarea acestea.
.
Coerenta brandurilor nu inseamna lipsa scrimbarii, dar inseamna eliminiarea schimbarilor inutile, a acelor schimbari neobiective.
.
Armonia brandurilor - Armonia brandurilor se refera la coerenta interna a brandului, la imbinarea armonioasa si continua a elementelor componente ale brandului. Daca este un produs premium cu un design deosebit, atunci si ambalajul si chiar manualul produsului trebuie sa fie cu un design deosebit.
.
Armonia nu se refera strict la componenta vizuala a brandurilor. Armonia este necesara pentru a da un sentiment de soliditate brandului.
.
.
Pe 13 mai la Cluj-Napoca ne vedem la Zilele Marketingului cu o prezentare mai amanuntita despre branding.