21 April 2009

Progres tehnologic la lumanarile de Paste

De cel putin 10 ani in fiecare noapte de Inviere ma minunez de ingeniozitatea tampa a multora dintre cei care vin la biserici sa ia lumina.
.
Aceasta ingeniozitate tampa are ca motor credinta ca e bine sa ajungi acasa cu lumanarea aprinsa. Nu stiu daca Dumnezeu te apreciaza mai mult daca ajungi acasa cu o lumanare aprinsa, dar cert este ca aceasta credinta este cea care duce la diverse "inovatii" tehnologice care sa protejeze flacara lumanarii.
.
Si cel mai mare dusman al flacarii (in cazul in care nu ploua) este vantul. Deci multi oameni incearca sa creeze dispozitive dintre cele mai idioate de protejare a flacarii si daca se poate sa nu mai picure ceara topita pe haine.
.
Aceste dispozitive complexe constau in cutii de iaurt, de margarina gaurite in fund, PET-uri taiate pe jumatate si lumanarea introdusa pe gatul sticlei tinute invers sau alte recipiente comune in gospodarie adaptate pentru aceasta sarcina nobila de a tine lumanarea aprinsa cat mai mult timp.
.
Ceea ce face sa fie tampite aceste dovezi de ingeniozitate a unor intelecte subdezvoltate este ca toate aceste protectii sunt inflamabile. Nu de putine ori am vazut cutii de margarina arzand alaturi de lumanarea pe care trebuiau sa o protejeze sau cutii de iaurt sau pet-uri topindu-se pe mainile si hainele oamenilor.
.
Anul acesta a fost diferit, cel putin la Manastirea Casin unde am fost eu. Aproape ca nu am mai vazut astfel de dispozitive autodistrugatoare. In schimb foarte multi oameni aveau lumanari din comert (cel mai probabil de la hipermarketuri) create special pentru a rezista la vant si pentru a proteja mainile si hainele de ceara topita. Aceste lumanari speciale in cutii de plastic rezistent, care ard cu flacara mica si care au si capac de protectie metalic (nu-i tocmai destept sa pui mana pe el) au un alt inconvenient. Sunt dificil de aprins de la alte lumanari tocmai pentru ca sunt in acele cutii protectoare.
.
Oricum putem considera ca mainile si hainele oamenilor care merg la biserica in noaptea de Inviere sunt mai protejate, iar ambitia de a ajunge acasa cu lumanarea aprinsa este mai usor de atins datorita unui produs adus (cel mai probabil) din China si plasat pe piata din Romania de firme locale prin intermediul hipermarketurilor europene.
.
Noi nu am fost capabili sa inventam (sau macar sa copiem) aceste lumanari. Noi eram la stadiul de cutie de iaurt sau pet pus peste o lumanare aprinsa.