21 April 2009

Copiii telenovelelor si predictii sociale

Zilele trecute am fost in "the land that no one wants to go" cunoscut si sub numele de cartierul Berceni, un fel de loc dincolo de granita civilizatiei. Paradoxal acest cartier este tot in Bucuresti :).
.
Acolo am intalnit 2 fetitze de pana in 10 ani. Pe una o cheama Rosalinda si pe una Vanesa.
.
Oare mama lor s-a uitat la telenovele? Evident ca da si ca orice bun consumator de telenovele (ca doar si-a botezat copiii cu nume din telenovele) cred ca are un IQ cu o singura cifra. Daca mai adaugam ca locuieste in cartierul mirific Berceni pot presupune ca pe langa IQ-ul minim mai are urmatoarele caracteristici:
- Provine dintr-o familie care in urma cu o generatie sau doua lucrau pamantul printr-un colt de Romanie.
- Are un trecut proletar comunist.
- Are un nivel de educatie mediu intr-un caz fericit.
- Actualemente are o slujba marunta si nici nu vrea altceva.
- Are un venit redus.
- Are un stil de viata preponderent casnic.
- In casa se gasesc foarte multe Kitch-uri.
.
As mai continua, dar deja devine oripilant.
.
Cel mai grav este ca acesti copii cu nume din telenovele (si nu ma refer doar la cele doua fetite) vor fi Marcati pe viata. Ei vor fi o categorie sociala aparte. Cand vor spune cum ii cheama, interlocutorii vor sti deja din ce fel de familie fac parte, cam care este nivelul intelectual al parintilor, tipul de societate apropiata (familie, prieteni, prieteni de familie, vecini etc.) in care s-au dezvoltat etc.
.
Imi si imaginez un tata intelectual cu fiul la liceu care nu il mai intreaba pe copil despre noua sa prietena "si ce sunt parintii ei?". Va fi suficient sa intrebe "cum o cheama?". Si reciproca fiica si prieten e valabila.
.
" - Tati pot sa ma duc la film la mall cu un baiat?
- Cum il cheama pe baiatul cu care vrei sa iesi?
- Eduardo.
- Nu poti. Nu ai voie. "
.
Acesta este un posibil dialog... va mai dura cam 5 - 10 ani pana vom ajunge sa asistam sau chiar sa purtam astfel de dialoguri.
.
Peste inca una sau doua generatii numele telenovelistice se vor fi incetatenit. Oamenii dau numele copiilor de multe ori dupa numele parintilor (bunicilor), dupa numele unor persoane pe care le apreciaza etc. Astfel peste 50 de ani doar afland numele unei persoane (daca este nume din telenovele) vei putea identifica destul de exact contextul in care familia respectiva s-a dezvoltat in ultimii 70-80 de ani si s-ar putea dezvolta un adevarat arbore genealogic doar stiind numele unei persoane.