21 April 2009

Romania tara potentialului vesnic ratat

Am auzit de cel putin 1000 de ori ca Romania are potential in diverse domenii. Ba ca e turism, ba ca e agricultura, constructii de masini, IT, imobiliare, dezvoltari de infrastructura si cate si mai cate.
.
Dupa 27 de ani de trait in Romania si cunoscand si ceva istorie (mai ales din secolele XIX si XX) am ajuns la concluzia ca Romania are potential, dar absolut niciodata nu-l valorifica.
.
Singurele evenimente istorice din ultimii 27 de ani sunt revolutia din 1989 si intrarea in NATO (2004) si UE (2007). Partea proasta este ca la toate aceste evenimente din ultimii 27 de ani Romania a avut o contributie, initiativa fiind venita din exteriorul tarii.
.
As putea spune ca toti conducatorii acestei tari din ultimii 20 de ani vor intra in istorie ca "generatia care nu a facut nimic".
.
Nu exista in Romania nici o realizare notabila in ultimii 20 de ani... Degeaba avem potential de dezvoltare daca ne incapatzanam sa nu ne dezvoltam.
.
Cel mai evident exemplu sunt autostrazile inexistente. Daca ne gandim ca pentru filmul Matrix 2 in care este o scena de lupta pe o autostrada, acea autostrada a fost construita special pentru filmare, ne dam seama ca suntem mai jos decat genunchiul broastei.
.
De cai ferate ce sa mai vorbim... in curand va fi mai rapid sa mergi cu bicicleta decat cu trenul.
.
Tot ce inseamna infrastructura de transport in Romania este sub nivelul necesar cu mult, dar din nou astea sunt cele mai evidente.
.
O chestie pe care am remarcat-o prin satele patriei noastre este ca scolile sunt in paragina, iar cam in unul din doua sate este o biserica nou construita.
.
Asta spune multe...
.
Avem potential turistic, dar nu avem cum sa ajungem in orizonutri decente de timp la destinatia turistica.
.
Avem potential turistic, dar in foarte multe locuri cand te duci ca turist esti tratat ca dracu, nu avem expertiza de management in turism si nici nu o prea importam.
.
Avem potential agricol, dar cam jumatate din suprafata de teren arabil este fragmentata in randul a cam 40% din populatia tarii.
.
Avem produse ecologice, branza telemea bestiala, dar ne oripilam cand vine vorba de ambalarea ei in pungi de plastic vidate si nu intelegem ca poate exista o branza desfacuta care sa fie mostra.
.
Avem tineri talentati, dar dupa absolvirea scolii nu au unde sa se manifeste...
.
Avem potential industrial, dar nu avem cercetare in domeniu.
.
Avem potential de dezvoltare a sectorului imobiliar, dar statul nu construieste locuinte pentru tinerii casatoriti in conditiile in care avem un deficit de 830.000 de locuinte, iar pentru o familie tanara o casa (apartament) este un vis indepartat datorita preturilor la nivel european si a veniturilor la nivel balcanic.
.
Avem potential in imobiliare, dar se construiesc cartiere intregi fara drumuri de acces suficient de cuprinzatoare.
.
Cel mai tragic este ca pentru toate exista explicatii si scuze. Toate sunt rezonabile in felul lor, dar nu rezolva problema esentiala.
.
Desigur ca exista si strategii si planuri care mereu se impotmolesc in ceva. La fel exista si un decor frumos prin care suntem mintiti mereu ca vezi ce profesionisti sunt si ce brand au si ce cool e ...
.
Cand invatam la scoala despre teoria formelor fara fond ma gandeam ca e undeva in istorie. Ei bine nu este. Romania este o forma fara fond.
.
Tot la scoala am invatat despre mitul Mesterului MANOLE... fratilor gasiti o Ana ca de 20 de ani se tot construieste si ce se faci azi se strica peste noapte si mereru, dar mereu suntem la inceput.