6 May 2009

Despre criza economica din Romania cu cartile pe masa

In octombrie anul trecut a inceput sa se vorbeasca in Romania despre criza financiara si economica. Mass media era plina de stiri alarmiste, in mare masura exagerate.
.
In decembrie 2008 a venit la putere un guvern format din PDL si PSD care, cel putin teoretic, ar aduna cei mai buni specialisti din cele mai mari partide politice din Romania.
.
Din ianuarie - februarie 2009 incep sa se simta efectele crizei economice in Romania la nivelul populatiei, mai ales la nivelul populatiei active. Aceste efecte s-au concretizat in principal in pierderea unor locuri de munca, scaderi ale veniturilor din munca si prin deprecierea cursului leu - euro dublata de o crestere a dobanzilor care a dus la blocarea creditarii si la scadrea veniturilor disponibile ale populatiei active (principalii consumatori).
.
In martie 2009 Guvernul Romaniei decide accesarea unui imprumut extern de la FMI, Comisia Europeana si BERD.
.
In aprilie 2009 are loc o rectificare bugetara in sens negativ de proportii rar intalnite in cei 20 de ani de dupa Revolutia din 1989.
.
De la 1 mai 2009 Guvernul Romaniei decide continuarea masurilor de crestere a fiscalitatii (incepute in februarie prin majorarea contributiilor sociale) prin introducerea impozitului forfetar (care in esenta este o masura ok, dar este aplicata foarte foarte prost) si prin eliminarea deductibilitatii TVA-ului pentru masini, combustibil si cheltuieli de intretinere a automobilelor.
.
De la investirea din decembrie 2008 Guvernul Romaniei nu a luat nici o masura concreta de stimulare a economiei, toate aceste masuri apar cu "vor fi facute".
.
Acum la 5 luni dupa investirea acestui Guvern ma intreb cand vor fi facute...
.
In aprilie 2008 apar cele mai noi previziuni despre evolutia economiei Romaniei, previziuni ale FMI si Comisiei Europene.
.
Aceste previziuni sunt de scadere cu 4% a PIB-ului in 2009 raportat la 2008 si de stagnare economica - evolutie 0% a PIB-ului din 2010 raportat la 2009. Prin scaderea de 4% din 2009 PIB-ul Romaniei va ajunge la 102% din PIB-ul pe 2007.
.
Deci putem miza in 2009 si 2010 pe un PIB similar cu cel din 2007 la care, cel putin in 2009 se adauga un sentiment de pesimism generalizat care in 2007 nu exista, dimpotriva in 2007 exista un sentiment de optimism ridicat.
.
Astfel nu mai putem visa ca o sa ne ocoleasca criza. Nu mai putem spera la masuri salvatoare din partea Guvernului Romaniei si trebuie sa ne regandim afacerile si vietile pe ceea ce a fost in 2007.
.
O concluzie este ca 2008 a fost o intamplare, un an foarte bun, dar care nu a fost sustinut de dezvoltare reala.
.
O alta concluzie poate fi si ca aceasta tara nu a avut Guverne competente in ultimii 3 ani pentru ca in perioadele de crestere accelerata banii nu au fost gestionati judicios, iar acum intr-o perioada dificila bugetul de stat arata ca o sita.
.
Halucinatia ca putem trai mai sus decat suntem in realitate s-a incheiat. Chiar daca nu ne place trebuie sa intelegem ca vom trai asa cum putem in mod real.