14 July 2009

In capitalism omul a fost exploatat de catre om, in comunism a fost invers

Zilele trecute mergand pe Calea Vacaresti am spus persoanei cu care ma aflam ca acolo a fost Manastirea Vacaresti, monument istoric, demolata in perioada comunista.
.
Mi s-a atras atentia ca si acum este similar cu turnurile construite langa Biserica Armeneasca si langa Catedrala Sf. Iosif.
.
Nu sunt un admirator al construirii de noi biserici si am afirmat asta ori de cate ori am avut ocazia, dar sunt un adept al conservarii monumentelor istorice si intr-un final al respectului fata de istoria pe care o avem (asa mica si chinuita cum este).
.
In comunism se demolau monumente istorice pentru a face loc unor constructii hidoase si megalomanice (a se vedea Casa Poporului (Palatul Parlamentului) sau proiectul lacului Vacaresti sau chiar unor blocuri sinistre cu apartamente de tip cutie de chibrituri.
.
Acum nu se demoleaza monumente istorice, dar in imediata lor apropiere se construiesc hidosenii de beton si sticla care se potrivesc in peisaj ca nuca in perete si care indirect afecteaza rezistenta monumentelor istorice.
.
Acum nu se mai demoleaza cu buldozerul in cateva minute, ci lent cu subterfugii legislative si hotarari judecatoresti.
.
Si asa ca avem o istorie "subtire"... nici macar pe aia nu o respectam.
.
Mitul mesterului Manole care ziua construia si noaptea se darma nu ne-a parasit.