12 January 2009

Noua Pozitionare de Jack Trout si Steve Rivkin

Ieri am terminat de citit cartea Noua Pozitionare de Jack Trout si Steve Rivkin aparuta la editura Brand Builders.
.
Am cit-o relativ repede (pentru viteza mea de citit).
.
Ce impresie mi-a lasat... :( cam asta ar fi. Nu e o carte rea, dar nici nu spune ceva deosebit odata ce ai citit cartea Pozitionare - Lupta pentru un loc in mintea ta de Jack Trout si Al Ries.
.
Este un fel de "vechea pozitionare" spusa intr-un alt fel si la care s-au adaugat cateva informatii.
.
Ceea ce m-a socat la aceasta carte este vechimea sa. OK stiu ca Pozitionarea este scrisa in 1969, dar de la Noua pozitionare ma asteptam la mai mult.
.
Noua Pozitionare este aparuta in editie originala in 1996 ceea ce o face cel putin prafuita pentru 2009 (a aparut in Romania in 2008).
.
Va dau un citat din carte "...S-au scris multe despre modul in care televizorul de acasa se va transforma treptat intr-un calculator (si invers). Oamenii vor sta in fata acestei minunate masinarii si se vor uita la spectacole, vor citi stiri, vor juca jocuri, vor interactiona, vor face calcule, cumparaturi, aproape orice. Ma indoiesc ca asta se va intampla..." - pagina 18.
.
Ceea ce mi s-a parut cel mai deranjant este pretul acestei carti - 98,99 RON. Nu sunt adeptul cartilor ieftine. Dimpotriva sunt dispus sa platesc pentru o informatie buna. In acelasi timp dupa ce am citit aceasta carte (si Pozitionarea din 1969) nu as mai da acesti bani pe ea. Nu ii merita pur si simplu. E invechita si daca ai citit Pozitionarea nu mai ai nevoie sa citesti si Noua Pozitionare.
.
Plus calitatea hartiei din interior... de fapt asta e o problema la toate cartile de la Brand Builders... sunt tiparite pe hartie nasoala. Daca tot ati scumpit mult cartile fata acum 3 ani si aveti preturi mari, macar da-ti-ne o hartie care sa nu semene cu cea igienica din 1990.
.
Aceasta carte prin titlu si unul dintre autori a mizat pe valorificarea succesului cartii Pozitionarea si valorificarea renumelui autorilor.
.
Ar fi perfect OK, dar Ceea ce este paradoxal este ca Jack Trout (autor si la Pozitionarea si la Noua Pozitionare) este unul dintre adversarii declarati ai extensiei de linie. Oare Noua Pozitionare nu este o extensie a Pozitionarii....
..................................

In alta ordine de idei acum citesc Vaca Mov de Seth Godin. Mi-a fost greu sa o las din mana pentru a merge la baie si a scrie acest post pe blog. Foarte tare cartea!