5 February 2009

Be the Good Guy

A face afaceri nu inseamna ca nu poti fi "the good guy". A fi responsabil nu aduce dupa sine lipsa rentabilitatii. Poate nu vei castiga la fel de multi bani daca ai fi "inca un nenorocit lacom", dar iti va aduce multe alte beneficii, inclusiv respectul de sine si un somn linistit in fiecare noapte.
.
Iata cateva exemple.
.
1. Dezvoltator imobiliar care vinde la 700 de euroi metrul patrat construit. Cu siguranta nu va livra "marfa de lux" cu finisaje snobiste. Cu siguranta nu va castiga la fel de multi bani daca ar vinde la 1200 de euro metrul patrat.
.
Beneficiile ar fi:
- Ar oferi posibilitatea unor tineri casatoriti sa aiba o locuinta fara sa fie nevoiti sa faca foamea 20 de ani.
- Ar contribui la cresterea natalitatii in Romania, o tzara care are spor natural negativ (adica mor mai multi decat se nasc).
- Nu ar fi nevoit sa investeasca prea multi bani in promovarea si vanzarea proiectului imobiliar. Vestea ar merge singura si sunt sigur ca s-ar face coada in scurt timp.
- Nu ar avea probleme ca nu s-ar vinde locuintele. Plus ca se vor vinde intr-un timp mult mai scurt decat daca ar vinde mai scump.
- Ar castiga respectul si la nevoie indulgenta clientilor.
.
Daca ne gandim ca multe dintre proiectele rezidentiale se vindeau la de 2-3 ori costul de productie (constructie), dezvoltatorul nostru ar obtine un profit suficient cat sa nu aiba dureri de cap.
.
Un alt exemplu:
.
Angajeaza fosti detinuti - puscariasi. Stiu ca nu sunt cei mai doriti angajati. Dar oamenii care au iesit din puscarie si-au ispasit pedeapsa si au nevoie de o sansa pe care extrem de putini sunt dispusi sa le-o acorde.
.
Probabil ca ar fi riscant, daca fura sau daca fac stiu eu ce mizerie. Cu siguranta sunt unii care vor recidiva chiar daca au sansa unei vieti corecte. Infractiunea le-a intrat in sange. Dar sigur sunt si unii care vor o sansa la o viata corecta. Ei bine acestora din urma le este groaza sa ajunga din nou in puscarie.
.
Cei din urma daca primesc o sansa se vor indrepta.
.
Desigur, nu poti angaja fosti puscariasi sa faca joburi foarte complexe din punct de vedere intelectual si nici nu e cea mai buna idee sa aiba in sarcini transportul banilor de la casierie la banca. La fel nu ar strica sa iei una sau doua masuri de siguranta in plus.
.
Care ar fi beneficiile:
- Ai da o sansa uno oameni carora aproape nimeni nu le da o sansa.
- Ai contribui cu putinele tale posibilitati la reducerea infractionalitatii si mai ales a recidivelor.
- Ai ajuta niste copii sa nu aiba o mama sau un tata din nou la puscarie.
- Angajatii, cei care confirma ca merita sansa, vor fi extrem de fideli tie angajatorului pentru ca le-ai dat o sansa cand nimeni nu le-o dadea si ca... vorba aia: daca nu-l ajuti pe om cand are nevoie degeaba il mai ajuti.
- Foarte probabil un fost puscarias va accepta un salariu mai mic decat cineva care nu are cazier (nu spun sa ii exploatezi, dar poti castiga cate ceva dand salarii mai mici cu 10%).
.
Be The Good Guy...
... Poti face bani si fiind un tip "de treaba"