27 February 2009

Obiceiuri noi la Romani Multumita Crizei Economice

Dupa cum spuneam si in alte posturi chiar cand aceasta pacatoasa criza economica se va incheia cu siguranta nu se va reveni la situatia de dinainte de criza. Nici in America de Nord nici in Europa lumea nu va mai fi aceeasi ca inainte de criza.
.
In Romania multi percep ca fiind manifestari de criza unele noi obiceiuri ale Romanilor. De fapt nu sunt si aceasta perioada dificila va prinde bine societatii romanesti in ansamblu.
.
Multe firme s-au ingrasat peste masura obtinand profituri spectaculoase de pe urma "foamei" romanilor de orice fel de produse sau servicii. Daca mai punem la socoteala ca aceasta "foame" a fost dublata de euforia creditelor de tot felul, ajungem sa vedem o mare constructie sociala cladita pe nisip.
.
In ultimele saptamani am remarcat niste obiceiuri noi la compatriotii nostri:
.
1. Nu mai dau fuga sa ia (inca) un credit daca vor ceva si nu au bani suficienti. Acum se gandesc de mai multe ori inainte sa se inhame la credite. Plus ca multi foarte multi s-au ars cu creditele luate deja. Asa ca stimate banci v-ati lins pe bot de desfraul creditarii. Stimati comercianti... poate ar fi cazul sa vindeti ceva ce chiar isi merita banii.
.
2. Unii vin cu punga la supermarket. inca nu sunt multi cei care vin cu sacosele de acasa, dar incep sa fie astfel de oameni. Da. Taxa pe punga a contribuit mult pentru ca acum costul pungii nu mai este implicit (inclus in pretul produselor), ci este explicit. La aceasta taxa s-a mai adaugat si prudenta in achizitii care a aparut la unii si la altii.
.
3. Oamenii se gandesc de mai multe ori inainte sa cumpere (sa isi goleasca portofelele). Pana nu demult erau foarte multi care nici nu se uitau cat costa ceva sau daca nu aveau bani mai faceau un credit si isi cumparau cam orice. Ei bine acum oamenii se gandesc de mai multe ori, cauta oferte mai bune etc.
.
Aceste obiceiuri si multe altele se dezvolta in Romania in aceasta perioada dificila. Sunt convins ca multe dintre ele vor ramane si dupa ce economia isi va mai reveni. Astfel cei care vor sa vanda vor avea de-a face cu niste clienti mult mai prudenti si mai experimentati.
.
Lumea nu va mai fi cum a fost inainte de criza si nici Romania nu va scapa.