14 February 2009

Dupa Criza Ce se intampla ?

Cu totii ne dorim ca aceasta hipermediatizata criza economica mondiala sa treaca mai repede.
.
Totusi acum, in timpul crizei, cele mai multe minti se concentreaza pe cum gasim solutii sa supravietuim, cum sa reduem costurile, cum sa tinem vanzarile cat mai sus posibil (adica sa franam scaderea lor).
.
Dar ce se va intampla dupa Criza. Nici o criza nu a durat la nesfarsit. Nici un razboi nu a durat la nesfarsit. Deci ce vom face dupa?
.
Cu totii asteptam incheierea crizei ca sa ne intoarcem la status quo-ul de dinainte cand vanzarile mergeau de la sine, cand banii nu erau o problema, iar clientii erau tratati mai putin atent decat ar fi trebuit, pentru ca oricum erau alti 3 care vroiau sa cumpere.
.
Ei bine, vestea buna este ca aceasta criza se va termina mai devreme sau mai tarziu, dar vestea proasta este ca nu ne vom intoarce la status quo-ul dinanintea ei.
.
Cred ca cei care vor fi cei mai castigati dupa incheierea acestei perioade dificile vor fi cei care au stiut sa investeasca inteligenta in timpul crizei. Aproape Toate companiile, ONG-urile si persoanele fizice vor iesi din aceasta criza cu mai putini bani. Intrebarea se pune cine va fi gata pentru noua economie de dupa... pentru ca daca iesim cu mai putini bani si la fel de prosti, nu ne va ajuta la nimic.
.
Clientii nu vor avea comportamentele de dinaintea crizei. Desigur vor vrea sa isi potoleasca frustrarile acumulate in timpul crizei, dar vor fi mult mai exigenti si mai destepti.
.
Cred sincer ca in pofida tuturor problemelor pe care le intampinam ar trebui sa investim in inteligenta pentru a fi mai pregatiti la finalul acestei perioade dificile.
.
Cand se va termina criza? Unii spun ca pe la jumatatea acestui an, altii ca in trimestrul III al lui 2009, altii spun ca va dura si in 2010. Nu stiu sa spun, dar cu siguranta va fi nevoie de mai multe inteligenta cand se va incheia.